Optična Omrežja

Vse bolj popularna optična omrežja je možno zaslediti skoraj povsod. Največji porast optičnih povezav v Sloveniji pa se je zgodil z gradnjo optičnih povezav do doma taki imenovani FTTH (Fiber To The Home).

Optično omrežje namesto bakrenih vodnikov uporablja optična vlakna. Komunikacija po optičnih vlaknih je način prenosa informacij iz ene točke v drugo s pošiljanjem impulzov infrardeče ali LED svetlobe skozi jedro optičnega vlakna. Svetlobni impulz tvori elektromagnetni nosilni val, ki je moduliran za prenašanje informacij.

Aktivna oprema, ki oddaja informacijo, pretvori električni impulz v svetlobnega in ga pošlje po optičnem vlaknu k sprejemniku. Na cilju se svetlobni impulz pretvori v električnega za uporabo v npr. računalniku, modemu ipd.

Največja prednost optičnih vlaken pred kabli z bakrenimi vodniki je, da imajo veliko večjo pasovno širino in s tem tudi hitrost prenosa informacij. Optično vlakno ima zelo nizko izgubo energije, kar omogoči daljše prenosne razdalje in ker so optična vlakna izdelana iz stekla niso dovzetna na izpad električne energije.

Optična vlakna so se z leti razvijala in v splošni uporabi so tri vrste optičnih vlaken – Singlemode (enorodovna), multimode (več rodovna) in POF (plastična optična vlakna). Singlemode vlakna so najbolj pogosto uporabljana za aplikacije, kjer je potrebna visoka hitrost in razdalja. Multimode vlakna pa se najbolj pogosto uporabljajo za notranji oziroma interni razvod komunikacij. Plastična optična vlakna (ali TOSLINK) pa so najbolj pogosto uporabljana v glasbeni industriji.

Singlemode vlakna vsebujejo jedro premera 9µm v 125µm oblogi, tipično označeno z 9/125µm. Glede na čistost jedra pa se delijo na OS1 (cca.1998 leta) in na OS2 (cca. 2000 leta).
Prva multimode vlakna so na začetku (cca. leta 1989) vsebovala 62,5µm jedro z nazivom OM1. Kasneje je bilo vlakno izboljšano z jedrom 50µm, naziv OM2 (cca.1998), nato OM3 (okoli 2003), OM4 (2008) in OM5 (2016). Z vsako nadgradnjo jedra oziroma z višjo čistostjo jedra v vlaknu sta se povišali hitrost in razdalja med točkama prenosa.

Pri podjetju Monel pro d.o.o. vam v sodelovanju z dobavitelji lahko ponudimo vse vrste singlemode in multimode kablov, delilnikov, priključnih kablov in ostale opreme.

Za več informacij ali v primeru vprašanj nas prosimo kontaktirajte.

Brez komentarja

Objavite komentar

X