Katera Je Najbolj Zaželjena Kategorija?

Z mislijo na prihodnost

V kolikor želite instalacijo strukturiranega ožičenja v poslovnih prostorih pripraviti na prihodnost, predlagamo, da pri vgradnji vedno izberete komponente kategorije 6A ali višje.

Obstaja veliko prednosti take povezave, predvsem pa se izognemo morebitnim dodatnim stroškom in glavobolom v prihodnosti zaradi morebitne potrebe po menjavi kablov in opreme, saj postavimo zelo dobre temelje za prihodnje hitrosti povezav.

Hitrosti prenosa se podvojijo na približno 2 leti in temu trendu sledi aktivna oprema, ki pa jo je dokaj enostavneje fizično nadomestiti z novejšo, hitrejšo različico kot pasivno opremo. Kabli strukturiranega ožičenja so položeni oziroma uvlečeni po policah, ceveh in kanalih, s tem pa je otežena zamenjava s kvalitetnejšimi kabli višjih kategorij. Ostale komponente, kot so moduli in delilniki pa v primeru posodobitve na višjo kategorijo potrebujejo zaključevanje in meritve z instrumentom.

Zakaj kategorija 6A?

Že v sedanjem času porabimo velike količine prenosa podatkov, čemur se prilagajajo tudi naši ponudniki interneta in mobilne telefonije, ki na vsakih nekaj let posodobijo paket z dodatno količino podatkov ali višjimi hitrostmi prenosov.

Če je še pred leti velikost slike, narejene s fotoaparatom znašala 500 kB do 1 MB, je v sedanjih časih z razvojem kamer na mobilnih telefonih ta velikost slike veliko večja, do 10 MB in več. Video klici so postali vsakdanjik, dobra kvaliteta video in avdio prenosa pa nujna.

Za višjo kvaliteto prenosa je potrebna velika količina prenesenih podatkov v kar se da kratkem časovnem obdobju. Hitrosti podatkov se hitro množijo, ko je v poslovnem prostoru nekaj deset podobnih uporabnikov, ki prenašajo podatke z ogledom video vsebin, spletnih strani, poslušanjem glasbe, video klicev, pošiljanjem e-pošte in uporabo drugih aplikacij.

Če seštevku količine prenesenih podatkov uporabnikov dodamo še videonadzor in PoE aplikacije (Power over Ethernet – napajanje preko strukturiranega ožičenja) hitro ugotovimo, da komponente nižjih kategorij mogoče niso več primerne ali ne zadovoljijo vseh zahtev uporabnikov.

Prihodnost prinaša potrebo po še višjih hitrostih in zmogljivostih aktivne opreme, s tem pa še večje potrebe po dobri, kvalitetni infrastrukturi oziroma pasivni opremi. Predvidoma bo najvišje zahteve postavljal PoE standard. Je splošno razširjen standard, uporabljajo ga videonazorni sistemi in dostopne WIFI točke, napajanje LED luči preko strukturiranega ožičenja pa je že sedanjost. Povečuje se število naprav, ki jih je možno napajati s pomočjo PoE (kamere, IP telefoni, pristopna kontrola, LCD TV, monitorji…) in le še vprašanje časa je kdaj bo večina naštetih naprav zahtevala svoj PoE Rj45 priključek.

Brez komentarja

Objavite komentar

Translate »
X